Nowoczesne kieliszki do wina - jakie kieliszki do wina warto kupić?

image

Dobre wino wymaga pasującego kieliszka. Odpowiedni kształt kieliszka pozwala oddać szczególny charakter wina.

Czym się cechują eleganckie kieliszki do wina?

Kieliszki do wina wysokiej jakości charakteryzują się szeregiem właściwości. Objętość powinna być zawsze proporcjonalna do intensywności smaku i złożoności wina. Misa powinna być harmonijnie wyważona z nóżką, aby kieliszek wypełniony winem można było swobodnie obracać. Warto zwrócić uwagę na materiał. Wysokiej jakości eleganckie kieliszki do wina są wykonane z cienkiego szkła i nie mają ostrych krawędzi, często spotykanych w tanich odpowiednikach. Charakter kieliszka ma również wpływ na smak wina: w kryształowych kieliszkach napój ma intensywniejszy i czystszy aromat niż w prostych i niedrogich kieliszkach wykonanych ze szkła.

Klasyczne wąskie kieliszki do wina musującego mają elegancki wydłużony kształt. Jest tu niewiele miejsca na wino, a tym samym spada utrata dwutlenku węgla przy zachowaniu bąbelków. Jest to szczególnie ważne w przypadku win musujących, takich jak Prosecco, które mają niższą zawartość dwutlenku węgla. Typowe eleganckie kieliszki do wina i szampana mają kształt tulipana. Ten typ najlepiej nadaje się do wysokiej jakości win musujących, ponieważ potrzeba pewnej przestrzeni, aby odkryć ich subtelność i złożoność.

Kieliszki do wina duże - jaka jest różnica między białym i czerwonym winem

Zanim wybierzemy odpowiednie kieliszki do wina duże, warto poznać różnicę między poszczególnymi odmianami win. Wino białe i czerwone różni się nie tylko kolorem, ale także wieloma innymi parametrami:

  • Produkcja. Białe odmiany są zbierane wcześniej. To ze względu na kolor skórki pojawia się kolor napoju. Czerwone wino jest tłoczone po rozpoczęciu fermentacji (przemiana cukru w alkohol), a białe - przed.
  • Odmiany czerwone są znacznie bogatsze, mają pewną cierpkość i aromat wiśni i jagód. Z kolei wina białe pachną bardziej kwiatami i owocami, mają lżejszy smak i nie są przechowywane w beczkach.
  • Czerwone odmiany nie powinny być podawane w temperaturze pokojowej, ale nieco niższej (około 15 stopni). Wina białe należy podawać schłodzone - około 7 stopni. Dlatego kieliszki do wina duże są inne do win białych i czerwonych.
  • Uważa się, że czerwone wino jest zdrowsze, ponieważ jego fermentacja zachodzi ze skórką i zawiera wiele przydatnych substancji. Ale białe wino zawiera mniej kalorii, co jest istotnym czynnikiem dla obserwatorów wagi.

kieliszki do  wina

Jakie powinny być kieliszki do wina białego?

Standardowy kieliszek do białego wina nie powinien być zbyt duży, ponieważ może to spowodować utratę smaku napoju, choć z drugiej strony powinien mieć wystarczającą objętość, aby oddać aromat. Ważną cechą wszystkich kieliszków do wina jest to, że lekko zwężają się ku szyjce, co umożliwia uwydatnienie aromatu trunku, a także łatwo jest je obrać w dłoni.

W przypadku win burgundzkich najlepsze są nieco większe kieliszki do wina białego. Ich objętość zwykle nie przekracza 350 ml: taką ilość napoju wypijesz w krótkim czasie, co oznacza, że wino w kieliszku nie będzie mieć czasu na ogrzanie. Wina białe są znacznie bardziej miękkie niż wina czerwone, dlatego kieliszki do wina białego mają prawie proste ścianki i lekko zwężają się u góry. Napój nie ma więc czasu na ogrzanie się do temperatury pokojowej, a opary są skoncentrowane w szkle i pozwalają cieszyć się pełnią aromatu.

Ważne jest również, aby białe wino „nasycało się” tlenem. Wydłużony kształt kieliszka o prawie prostych ściankach jest idealny dla młodego napoju: pozostaje w kontakcie z powietrzem na tyle długo, aby całkowicie się „otworzyć”. Noga jest wysoka i cienka. Jest to konieczne nie tylko ze względów estetycznych, ale także dla ochrony przed nagrzaniem. Białe wino powinno być zimne.

Jak dobrać kieliszki do wina czerwonego?

Standardowy kieliszek do czerwonego wina również ma kształt tulipana, ale jest nieco wyższy, szerszy i ma większą objętość. We Francji tradycyjny kieliszek do czerwonego wina z Burgundii jest często nazywany „balonem” ze względu na jego zaokrąglony kształt, który pozwala zmaksymalizować aromat napoju. Kieliszek ten nadaje się również do win premium: Pinot Noir, Piemont, Baralo i Barbaresco.

Typowe kieliszki do wina czerwonego Bordeaux są dość wysokie i mają również kształt tulipana. Nadają się do wszystkich wysokiej jakości win czerwonych, charakteryzujących się głębokim i pełnym smakiem.

Czerwone wino ma bogaty smak, dlatego do jego otwarcia potrzebna jest duża powierzchnia. W tym celu kieliszki do wina czerwonego są szerokie i pojemne. Objętość niektórych odmian sięga 1 litra. Zwiększa to powierzchnię cieczy, która ma kontakt z tlenem. Dzięki temu poczujesz pełnię smaku i aromatu napoju i będziesz mógł w pełni cieszyć się jego walorami.

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz