Warto poświęcić uwagę przy wyborze noży kuchennych. Modele dobrej jakości posłużą nam przez wiele lat i sprawią, że przyrządzanie jedzenia będzie czystą przyjemnością.
Oprócz producenta przy wyborze noża kuchennego zaleca się zwrócenie uwagi na takie podstawowe kryteria jak:
Jakość cięcia zależy od tych trzech parametrów. Dobrej jakości zestaw noży kuchennych zawiera modele o kształcie klina i cienkim ostrzu. Ergonomia noża ma olbrzymie znaczenie. Nóż powinien wygodnie leżeć w dłoni, nie ślizgać się, nie wypadać i nie ocierać o skórę. Krawędzie rękojeści powinny być gładkie, a środek ciężkości znajduje się pośrodku między ostrzem a rękojeścią.
Rodzaj stali wpływa bezpośrednio na ostrość, jaką ma zestaw noży kuchennych. Istnieje wiele rodzajów różnych materiałów, które nadają się do produkcji noży kuchennych. Najczęstsze to:
Profesjonaliści wybierają raczej noże węglowe o podwyższonej twardości. Do użytku domowego wystarczą noże o twardości 50-60 HRC. Głównymi zaletami noży wykonanych ze stali węglowej jest ostrość i długa żywotność. Wśród minusów można zauważyć niską odporność na wilgoć. Należy również wspomnieć o nożach z Damaszku. Ten typ noża jest uważany za elitarny i używany przez doświadczonych szefów kuchni. Jest ostry jak brzytwa i łączy różne rodzaje stali. Twardość takich noży wynosi zwykle powyżej 60 HRC bez utraty wytrzymałości.
Noże wykonane z tych dwóch materiałów nie zastępują się nawzajem. Zgodnie z ich cechami są wykorzystywane do różnych celów. Markowe noże kuchenne z ceramiki mają następujące zalety:
Przy całej różnorodności pozytywnych aspektów ceramika ma znaczną wadę - ma ograniczony zakres ze względu na zwiększoną kruchość. Takim nożem nie będzie można kroić mięsa z lodówki, kości czy innego twardego jedzenia. Z tego powodu nóż ceramiczny nie może być uniwersalny, a jedynie używany do określonych celów. Ponadto niskiej jakości nóż ceramiczny może być wyjątkowo niebezpieczny. Jeśli podczas krojenia produktów dojdzie do wykruszenia się krawędzi tnącej, wówczas mały, ostry kawałek ceramiki wraz z pokarmem dostanie się do przewodu pokarmowego. Dlatego należy kupować jedynie markowe noże kuchenne z ceramiki
Istnieje kilka głównych typów noży:
Wybierając nóż do kuchni, warto zwrócić uwagę na kilka czynników: