Profesjonalne noże kuchenne - jaki Zestaw noży kuchennych będzie najlepszy?

image

Warto poświęcić uwagę przy wyborze noży kuchennych. Modele dobrej jakości posłużą nam przez wiele lat i sprawią, że przyrządzanie jedzenia będzie czystą przyjemnością.

Zestaw noży kuchennych - kryteria wyboru

Oprócz producenta przy wyborze noża kuchennego zaleca się zwrócenie uwagi na takie podstawowe kryteria jak:

  • Rodzaj stali.
  • Geometria noża.
  • Ergonomia.

Jakość cięcia zależy od tych trzech parametrów. Dobrej jakości zestaw noży kuchennych zawiera modele o kształcie klina i cienkim ostrzu. Ergonomia noża ma olbrzymie znaczenie. Nóż powinien wygodnie leżeć w dłoni, nie ślizgać się, nie wypadać i nie ocierać o skórę. Krawędzie rękojeści powinny być gładkie, a środek ciężkości znajduje się pośrodku między ostrzem a rękojeścią.

Rodzaj stali wpływa bezpośrednio na ostrość, jaką ma zestaw noży kuchennych. Istnieje wiele rodzajów różnych materiałów, które nadają się do produkcji noży kuchennych. Najczęstsze to:

  • Stal nierdzewna - prosta w pielęgnacji, ale jednocześnie tępi się bardzo szybko (takie noże będą musiały być ostrzone co miesiąc).
  • Stal węglowa - ostrze jest twarde, dobrze tnie i długo zachowuje ostrość, ale sam materiał jest delikatny i szybko rdzewieje (wymaga uwagi i szczególnej pielęgnacji).

Profesjonaliści wybierają raczej noże węglowe o podwyższonej twardości. Do użytku domowego wystarczą noże o twardości 50-60 HRC. Głównymi zaletami noży wykonanych ze stali węglowej jest ostrość i długa żywotność. Wśród minusów można zauważyć niską odporność na wilgoć. Należy również wspomnieć o nożach z Damaszku. Ten typ noża jest uważany za elitarny i używany przez doświadczonych szefów kuchni. Jest ostry jak brzytwa i łączy różne rodzaje stali. Twardość takich noży wynosi zwykle powyżej 60 HRC bez utraty wytrzymałości.

Markowe noże kuchenne - stal czy ceramika?

Noże wykonane z tych dwóch materiałów nie zastępują się nawzajem. Zgodnie z ich cechami są wykorzystywane do różnych celów. Markowe noże kuchenne z ceramiki mają następujące zalety:

  • Dwutlenek cyrkonu, z którego wykonany jest ten typ noża, jest na tyle twardy i ostry, że nie wymaga okresowego ostrzenia.
  • Jednorodna struktura, w przeciwieństwie do porowatej, nie przenosi smaku (możesz pokroić czosnek, a następnie dowolny inny produkt spożywczy).
  • Niewielka waga nie obciąża dłoni podczas długotrwałego użytkowania.
  • Materiał nie koroduje, nie rysuje i się nie utlenia.

Przy całej różnorodności pozytywnych aspektów ceramika ma znaczną wadę - ma ograniczony zakres ze względu na zwiększoną kruchość. Takim nożem nie będzie można kroić mięsa z lodówki, kości czy innego twardego jedzenia. Z tego powodu nóż ceramiczny nie może być uniwersalny, a jedynie używany do określonych celów. Ponadto niskiej jakości nóż ceramiczny może być wyjątkowo niebezpieczny. Jeśli podczas krojenia produktów dojdzie do wykruszenia się krawędzi tnącej, wówczas mały, ostry kawałek ceramiki wraz z pokarmem dostanie się do przewodu pokarmowego. Dlatego należy kupować jedynie markowe noże kuchenne z ceramiki

nóż

Najostrzejsze noże kuchenne – rodzaje i przeznaczenie

Istnieje kilka głównych typów noży:

  • Do krojenia pieczywa o różnej wielkości stosuje się specjalny nóż o szerokiej podstawie i długim ostrzu z zębami.
  • Najostrzejsze noże kuchenne mają długość 20-40 cm z szerokim ostrzem, ostrym końcem i zaokrągloną częścią tnącą.
  • Do warzyw (oczyszczanie i krojenie) używaj małych noży z krótkim ostrzem, ostrych, z gładką częścią tnącą.
  • Najostrzejsze noże kuchenne do krojenia sera powinny być długie z szeroką częścią tnącą.

Profesjonalne noże kuchenne – na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze?

Wybierając nóż do kuchni, warto zwrócić uwagę na kilka czynników:

  • Od odpowiedniego ostrza zależy nie tylko jakość cięcia, ale także wygoda użytkowania. Noże z kruchą podstawą szybko staną się bezużyteczne, a opcje z kutej stali będą trwale. Ponadto powierzchnia nie może być porysowana ani posiadać innych wad. Materiał musi być jednorodny.
  • Profesjonalne noże kuchenne mogą mieć trzy opcje uchwytów: drewniane, plastikowe i metalowe. Drewniana wersja jest wygodna, ale z czasem szybko się psuje. Drzewo pęka, zatyka się resztkami jedzenia. Plastikowe uchwyty są trwalsze i mocniejsze, ale tylko jeśli są dobrej jakości. W innym przypadku stalowe ostrze może wypaść z uchwytu. Metalowy uchwyt jest uważany za najwygodniejszą i najbardziej praktyczną opcję.
  • Profesjonalne noże kuchenne są ostrzone laserowo. Takie modele nie wymagają późniejszego regularnego ostrzenia.
  • Zgodnie z zasadami ostrze powinno przebiegać wzdłuż całej rękojeści noża. Jeśli są na nim nity, nie powinny wystawać.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz